ÇANAKKALE 1915
“25 Nisan 1915 Gelibolu ihraç hareketi [çıkarması] ve bu Yarımada’da cereyan eden bütün muharebeler, dünyaya orada kanlarını dökenlerin kahramanlığı ile beraber, bu mücadelenin sebep olduğu zayiatın milletleri için ne kadar elemli olduğunu göstermiştir.”
Gazi Mustafa Kemâl ATATÜRK , 1934
GELİBOLU YARIMADASI
TARİHİ ALAN
ZİYARET REHBERİ
GİRİŞ
Muhteşem coğrafyasına ve sunduğu eşsiz güzelliklere tezat oluşturacak bir şekilde dünyanın en kanlı savaşlarından birine evsahipliği yapan Gelibolu Yarımadası, aradan yüzyılı aşkın bir süre geçmiş olmasına rağmen, halen savaşın izlerini taşımaya devam eden geniş bir alana sahip açıkhava müzesi olmasının yanısıra, savaşan tarafların verdiği ağır kayıplar, savaş sırasında bölgede yaşananlar ve bu savaşın doğurduğu sonuçlar nedeniyle her insanın ziyaret etmesi ve kendine göre dersler çıkarması gereken bir bölgedir. 1914 yılının 3 Kasım günü Deniz Savaşı ile başlayan 25 Nisan 1915 gününden itibaren ise hem deniz hem de kara savaşı şeklinde devam eden ve 9 Ocak 1916'da sona eren Çanakkale Deniz ve Kara Savaşı, deniz ve kara savaşının aynı anda yaşandığı ender savaşlardan biridir.
Yukarıda saydığım tüm özellikleri ve elbette ki daha fazlası nedeniyle her yıl milyonlarca ziyaretçinin ziyaret ettiği Tarihi Alan'a günübirlik olarak yapılan ve genelde 7-8 saate sığdırılmaya çalışılan, Şehitler Abidesi ile diğer birkaç önemli noktayı ziyaret ederek sonlandırılan ve Anafartalar bölgesine hiç uğranılmadan bitirilen turlarla yapılan ziyaretler Gelibolu Yarımadasında yaşanan savaşı hissedebilmek ve anlayabilmek için yeterli gelmez düşüncesindeyim. Tarihi Alan ziyaretinin en az iki güne bölünmesi hatta mümkünse üç gün planlanması yerinde olacaktır. Tarihi Alanı ziyaret etmek isteyenlere öncelikli tavsiyem Çanakkale Savaşı hakkında mutlaka bir ön okuma yapmaları ve nerede, ne zaman, ne olduğunu kısmen de olsa bilerek yola çıkmalarıdır. Diğer tavsiyem ise eğer mümkünse bu ziyareti özel araçları ile yapmalarıdır. Özel araçla da olsa turla da olsa ziyaret programının en az iki güne bölünerek bir gün Seddülbahir tarafının diğer gün ise Anafartalar tarafının ziyaret edilmesi planlanmalıdır düşüncesindeyim. Konaklama için Eceabat'ta uygun oteller mevcuttur.
Yarımada, son yıllarda Tarihi Alan Başkanlığı tarafından düzenlemesi yapılan yürüyüş rotaları ile birlikte yürüyüş yapmak için de ideal hale gelmiştir. Bu yürüyüş rotalarında yürürken hem savaş döneminde yaşananları hissetmeniz hem de doğanın sunduğu muhteşem güzellikleri görebilmeniz mümkün olmaktadır. Hatta biraz dikkatli olursanız aradan yüz yıldan fazla bir zaman geçmiş olmasına karşın savaş dönemine ait şarapnel parçası veya mermilere ve benzerlerine rastlamanız hiç te şaşırtıcı olmayacaktır. Hal böyleyken, 7-8 saatlik bir araç turuyla yapılan Tarihi Alan ziyaretinin ne kadar yetersiz kalacağı daha da net ortaya çıkmaktadır.
Yarımada'yı ziyaret geliş yoluna bağlı olarak üç farklı noktadan başlayabilir; Akbaş Şehitliği, Eceabat veya Kilitbahir.
Marmara'nın kuzeyinden gelen veya Anadolu'dan gelerek Çanakkale 1915 Köprüsü'nden geçen ziyaretçiler için ilk ziyaret noktası Akbaş Şehitliği olacaktır. Akbaş Şehitliği'ni geçtikten sonra Bigalı Kalesi daha sonra ise Eceabat'a varılır. Anadolu'dan gelen ve feribotla karşıya geçmek isteyen ziyaretçiler ise seçtikleri feribota göre Eceabat ya da Kilitbahir'e geçerek ziyaretlerine bu noktalardan başlayacaklardır. Ben oluşturduğum ziyaret planını Anadolu'dan gelerek Eceabat Feribotu ile karşıya geçildiği varsayımından hareketle hazırladım.
Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm silah arkadaşları ve bu vatan için canını hiçe sayarak feda eden tüm şehitlerimize şükranlarımla.
Riyad AKPINAR
ZİYARET PLANINA UYGUN HAZIRLANMIŞ ALAN TURU İÇİN TIKLAYINIZ!
VEYA
İNCELEMEK İSTEDİĞİNİZ YER İÇİN AŞAĞIDAKİ LİSTEDE İLGİLİ NOKTAYI TIKLAYINIZ!
GELİBOLU YARIMADASI TARİHİ ALAN ŞEHİTLİK,
ANIT, MÜZE VE MEZARLIKLARI
GELİBOLU YARIMADASI TARİHİ ALAN YÜRÜYÜŞ GÜZERGAHLARI
TARİHİ ALAN HARİTASI
SİTE İÇİ ARAMA
ÇANAKKALE SAVAŞI HAKKINDA BİLGİ VE KONU İLE İLGİLİ YAZILARIM İÇİN TIKLAYINIZ
Görüş ve önerileriniz için: akpinarriyad@hotmail .com