ÇANAKKALE 1915
“25 Nisan 1915 Gelibolu ihraç hareketi [çıkarması] ve bu Yarımada’da cereyan eden bütün muharebeler, dünyaya orada kanlarını dökenlerin kahramanlığı ile beraber, bu mücadelenin sebep olduğu zayiatın milletleri için ne kadar elemli olduğunu göstermiştir.”
Gazi Mustafa Kemâl ATATÜRK , 1934
BABY 700 MEZARLIĞI
KILIÇ BAYIRI ŞEHİTLİĞİ
MESUDİYE TOPU
(71)
1914 Tarihinde Sarısığlar Meviinde batırılan Mesudiye gemimizden sökülerek getirilmiştir. 57.Alay şehitliğimizden Conkbayırına çıkarken şehitliğin hemen üzerinde, İngilizlere ait olan Baby 700 mezarlığının yanındadır. Namlusu dinamitle havaya uçurulmuş kalan kısmı orijinal yerinde durmaktadır (Baby700, İngilizlerin 180 rakımlı tepeye verdikleri addır. Çıkarma planları hazırlanırken Kocaçimentepesinin ele geçirilmesine yönelik olarak 2 sırt belirlenmişti. 1. sırt Arıburnu – Haintepe - Yükseksırt- 180 rakımlı tepe – Kılıçbayırı – Düztepe – Conkbayırı - 261 rakımlıtepe ve Besimtepeler üzerinden Kocaçimen tepesi şeklinde idi. 2.sırt ise Kabatepe tarafından – Keltepe – Yeşiltarla – Kanlısırt – Kırmızısırt - Merkeztepe ve Bombasırtı - 180 rakımlı tepe şeklinde idi. 180 rakımlı tepe iki sırtın kesişme noktası olması nedeni ile önemli bir nokta idi).
1875 yılının Aralık ayında Osmanlı Donanmasında hizmete alınan Mesudiye Zırhlısı, 1. Dünya Savaşı sırasında atıl durumda kalınca, Boğaz'daki mayın hatlarını korumak amacıyla sabit bir batarya olarak kullanılmak üzere Sarısığlar mevkiinde konuşlandırılmıştır. 13 Aralık 1914 günü saat 11.58'de İngiliz B-11 denizaltısı tarafından batırılmıştır. Bu esnada 10'u subay, 25'i er olmak üzere 35 şehit verilmiştir. Zırhlıdan sökülen toplar Baykuş (Mesudiye) bataryası olarak kullanılmışlardır.
Son yıllarda yapılan Mesudiye topunun hemen yanında bulunan Kılıç Bayırı Şehitliği çalışmaları ile birlikte Mesudiye Topu'nun toprak altında kalan bölümleri de görünür hale getirilmiştir. Son fotoğrafta topun eski görünüşü görünmektedir.
--------Yol güzergahı--------
Kaynakça:
1-Tarihi Alan Rehberi, Sıdıka Eser, Tekin Bilgin, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, 2017
2- Tarihi Alan Başkanlığı Resmi internet sayfası https://canakkaletarihialan.gov.tr/
3- Apple Harita
ÇANAKKALE SAVAŞI HAKKINDA BİLGİ VE KONU İLE İLGİLİ YAZILARIM İÇİN TIKLAYINIZ
Görüş ve önerileriniz için: akpinarriyad@hotmail .com