ÇANAKKALE 1915

 

 

“25 Nisan 1915 Gelibolu ihraç hareketi [çıkarması] ve bu Yarımada’da cereyan eden bütün muharebeler, dünyaya orada kanlarını dökenlerin kahramanlığı ile beraber, bu mücadelenin sebep olduğu zayiatın milletleri için ne kadar elemli olduğunu göstermiştir.”

                                                                                                                                                                         Gazi Mustafa Kemâl ATATÜRK , 1934

 

 

ÖNCEKİ SAYFA

KILIÇ DERE ŞEHİTLİĞİ

                                                           SONRAKİ SAYFA

                  CONKBAYIRI ATATÜRK ZAFER ANITI

 

 

 

 

CONKBAYIRI MEHMETÇİK KİTABELERİ

(76)

 

Yb. Mustafa Kemâl’in  Tümeni ile birlikte 25 Nisan 1915 günü kara muharebelerine başladığı 261 rakımlı tepe, Conkbayırı Mehmetçik Kitabesi, Atatürk Anıtı, Yeni Zelanda Anıtı, Atatürkten sonra Anafartalar grup komutanı olan Fevzi Çakmak’ın kardeşi  Şehit Üst.Nazif Çakmak’ın mezarı, Atatürk’ün gözetleme yeri burada bulunmaktadır.

Anafartalar muharebelerinin gerçekleştiği  Anafartalar ovası, tuzla gölü, suvla koyu ve dış denizi, Çanakkale boğazını başka bir yönden seyir noktasıdır.

Kitabeler bir eli sembolize eden beş adet yazıttan oluşmaktadır. Bu anıt Conkbayırı’nda vatanı için çarpışırken şehit olan askerlere adanmıştır. Conkbayırının hemen alt tarafında bulunan 261 rakımlı tepenin üzerine dikilmiştir. Mehmetçik Parkı Anıtının ilk yazıtı 10 Ağustos 1981’de açılmış diğer dört yazıt da 1984 yılında tamamlanmıştır. Arıburnu-Conkbayırı bölgesinde cereyan eden muharebeler hakkında özet bilgi elde edilebilir. Beş kitabede sırasıyla şunlar yazılıdır:

1. Anıt; “19 ncu Piyade Tümen Komutanı Kurmay Yarbay Mustafa Kemâl 25 Nisan 1915 günü düşmanın Arıburnu’na çıkarma yaptığı öğrenince kendi insiyatifi ile 57 nci Piyade Alayını bölgeye sevketmiş, bu arada kıyı örtmesi yapan cephanesi bitmiş çok az sayıdaki erlere yaptırdığı süngü hücumuyla kazanılan zaman içinde yetişen alaya mevzi aldırarak düşmanı Conkbayırı’na ulaşamadan durdurmayı başarmıştır.

2. Anıt; “Mustafa Kemâl 25 Nisan 1915 sabahı Conkbayırı’na doğru ilerlerken düşmana karşı, 57 nci Piyade Alayı ile taarruza başlarken: “Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum, biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında, yerimize başka kuvvetler gelir. Başka komutanlar hakim olabilir.” emrini vermiştir. Bu coşku ile şahlanan mahmetçikler, donanmanın yoğun ve etkili ateşi altında yılmadan sürdürdükleri taarruzlarıyla düşmanı Cesarettepe’ye kadar geri atmışlardır.”

3. Anıt; “Arıburnu’ndaki düşman kuvvetleri, aldıkları takviyelerle daha da güçlenmiş olarak 6 Ağustos 1915 günü Conkbayırı'na doğru yeniden taarruza başlamışlardı. Gece gündüz aralıksız devam eden kanlı muharebeler sonunda, iki taraf da ağır kayıplar vermiş ve düşmanı 9 ağustos 1915 akşamı Conkbayırı tepeler hattına 25 metre mesafede durdurmayı başarmıştır.”

4. Anıt; “10 Ağustos 1915 sabahı Türk karşı taarruzu siperler yakın olduğundan süngü hücumu ile başlamıştır. Düşman donanma topçusunun yoğun ateşi altında Conkbayırı’ndaki muharebeler sırasında gözetleme yerinden bir an bile ayrılmayan Anafartalar Gurup Komutanı Albay Mustafa Kemal’in bir şarapnel misketi ile parçalanan cep saati hayatını kurtarmış ve düşman bu taarru sonunda Ağıl Deresi’ne kadar geri atılmıştır.

5. Anıt; “Düşman kuvvetlerinin, Gelibolu Yarımada’sının en önemli bölgesi ve doruk noktası olan Conkbayırı’nı ele geçirerek Türk kuvvetlerini ikiye bölmek ve Çanakkale Boğazı’nı ele geçirmek amacıyla giriştikleri devamlı saldırıları, kahraman Türk askerinin büyük cesaret ve gayretle yaptığı savunma harekâtı karşısında başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Bu bölgede cereyan eden muharebelerde; Türk Ordusu 9.200 şehit, düşman 12.000 kayıp vermiştir.”

Başta Atatürk olmak üzere daha birçok açıdan çok çok önemli olan Conkbayırı mutlaka görülmesi gereken bir noktadır. Suvla Koyu'nun Anafartalar Ovası'nın muhteşem güzelliğinin yanısıra buradan gün batımını izlemek apayrı bir duygudur.

 

/p>

 

--------Yol güzergahı--------

 

 

 

 

Kaynakça:

1-Tarihi Alan Rehberi, Sıdıka Eser, Tekin Bilgin, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, 2017

2- Tarihi Alan Başkanlığı Resmi internet sayfası https://canakkaletarihialan.gov.tr/

3- Apple Harita

 

 

ÇANAKKALE SAVAŞI HAKKINDA BİLGİ VE KONU İLE İLGİLİ YAZILARIM İÇİN TIKLAYINIZ

Görüş ve önerileriniz için: akpinarriyad@hotmail .com

 

 

 
 TARİHİ ALAN ZİYARET REHBERİ

 

 

 

   

ZİYARET REHBERİ

ANA SAYFA

 

PAYLAŞ