Birinci Dünya Savaşının çıkması üzerine Sofya Ataşemiliterliği görevinden İstanbul’a dönen Atatürk, kısa bir süre sonra, 19. Tümeni kurmak üzere yarbay rütbesiyle 2 Şubat 1915’te Tekirdağ’a gelir. Atatürk, Tekirdağ’a ilk geldiği günü, Çınarlıçeşme karşısındaki Selanikli Mehmet (Ertetik) in evinde gecelemiş, daha sonra, Kolordu caddesindeki Bursalı Soyuer kardeşlere ait evde oturmuştur. Tekirdağ askerlik şubesinde 25 Şubat 1915 tarihine kadar Tümenin kurulması çalışmalarını yapan Atatürk, daha sonra 25 Şubat günü Tümenle birlikte Maydosa (Eceabat) gider.
23 AĞUSTOS 1928 - 23 AĞUSTOS 1928
Atatürk, Harf Devrimini takiben bu devrimin öncüsü ve baş öğretmeni olarak gittiği her yerde, kara tahtanın önüne geçerek milletine yeni harfleri göstermiş ve yazdırmıştır. İşte bu tam bugünlerde Atatürk yanında İçişleri Bakanı Şükrü Kaya, Milletvekili Salih (Bozok), Falih Rıfkı (Atay), Ruşen Eşref (Ünaydın), Recep Zühtü, Safvet (Arıkan), Tevfik (Bıyıklıoğlu), Kolordu Komutanı Salih (Omurtak), Başyaver Rusuhi olduğu halde, 23 Ağustos 1928 günü saat 11’de Ertuğrul Yatı ile Tekirdağ’a gelir. Kendisini Tekridağ Valisi Arif Hikmet, Belediye Başkan Vekili Ziya (Şıra), komutanlar karşılayarak "Hoş geldiniz!" derler. Atatürk, askeri birliği ve öğrencileri selamladıktan sonra, halkın arasına girer ve gösterdikleri sevgiye teşekkür eder. Buradan Hükümet binasına geçer ve İl genel meclisinin büyük salonunda memurlarla bir toplantı yapar. Aslında bu bir toplantıdan ziyade, bir sınıfta Atatürk’ün öğretmen olarak elinde tebeşir, kara tahtanın başında bulunduğu bir ders niteliğindedir. Atatürk yeni harfleri öğretiyor, az çok öğrenenleri imtihan ediyordu. Önce, Vali’yi kara tahtanın başına alarak, "jandarma" ve "zerdali" kelimelerini yazdırır. Sıra memurlara gelir. Onlara da bazı kelimeler yazdırır, yanlışlarını düzeltir. Bu arada, uyanık bir odacının yeni harfleri herkesten daha iyi yazması, Atatürk’ü çok sevindirir. Çevresindekilere "Göreceksiniz bu millet sandığımızdan daha az bir sürede yeni harflerle okuyup yazacak.." der. Dersli toplantı birbuçuk saat kadar sürer. Atatürk, buradan Belediye’ye gelir. Orduevi’ni ziyaret ederek, subaylarla görüşür. Çıkarken, kalabalığın arasında, beyaz sarıklı bir imama rastlar. Bu, İmam Mustafa (Özeren) dir. Çağırır. Yol üzerindeki bir eczaneye girerler. İmam’a:
-Hocam, yeni yazıyı biliyor musun? diye sorar.
İmam Mustafa (Özeren) heyecanlanır.
-Bilmiyorum Paşam. Heniz öğrenemedim. Cevabını alınca, hemen bir kağırt çıkarır. İmama, eski harflerle bir ayet yazmasını söyler. İmam özene bezene bir ayet yazar. Atatürk bunu yeni harflerle yazarak imama verir. Ve şunları söyler:
-Yeni harfleri hemen öğren, herkesi de öğrenmeye teşvik et. Bir daha gelişimde, seni böyle göreyim.
Eczaneden çıkarak, yanına İçişleri Bakanı Şükrü Kaya’yı ve Vali’yi alarak otomobille şehirde kısa bir gezinti yapar.
Tekirdağ’da 4 saat kalır. Atatürk gezisinden çok memnundur. Saat 15’te İskeleye gelir ve Ertuğrul Yatı ile İstanbul'a doğru yola çıkar.
Ertesi günkü gazetelerde Atatürk’ün şu demeci yayınlanır:
"İlk Fırka Komutanı olduğum Tekirdağ’ı, 14 yıl sonra ziyaret edebildim. Bundan çok memnun oldum ve duygulandım. Fakat daha çok memnun ve sevinçli olduğum nokta şudur. Tekirdağ’lı vatandaşlarım daha şimdiden Türk harfleriyle yazıp okumayı hemen öğrenmişlerdir, diyebiliriz. Memurların tamamını bizzat imtihan ettim. Sokaklarda ve dükkanlarda halk ile temrinler yaptık. Arap harfleriyle hiç yazmak, okumak bilmeyenlerin Türk harfleriyle derhal alışkanlık kurduklarını gördüm. Daha ortada yetkili makamların tasdikinden geçmiş bir rehber olmadan, daha millet öğretmenleri kılavuzluk etmeden koca Türk Milletinin hayırlı olduğuna inandığı bu yazı meselesinde bu kadar yüksek şuur ve kavrayış, özellikle acelecilik göstermekte olduğunu görmek benim için cidden büyük, ama çok büyük mutluluktur."
3 HAZİRAN 1936 - 3 HAZİRAN 1936
Atatürk, 3 Haziran 1936 günü, Trakya Genel Müfettişi Kazım Dirik’le birlikte, İstanbul’dan Çorlu’ya gelir. Burada Kolordu Komutanı Salih (Omurtak) ve Tekirdağ Valisi Haşim İşcan’la görüşerek Muratlı’daki yeni göçmen köyü inşaatını gezer. Atatürk, aynı gün özel treniyle İstanbul’a döner.
16 AĞUSTOS 1937 - 22 AĞUSTOS 1937
Atatürk, Trakya manevralarını izlemek üzere 16 Ağustos 1937 gecesi özel treniyle Çerkezköy’e gelir ve geceyi trende geçirir. 17 Ağustos günü Çerkezköy yakınlarındaki askeri manevraları izleyen Atatürk daha sonra Lüleburgaz ve Çorlu'daki askeri kuruluşları ziyaret eder. Akşam saat 21:10'da trenle Çorlu'dan Florya'ya doğru hareker eder.
18 Ağustos akşamı saat 20'de trenle Florya'dan hareket eden Atatürk, saat 23'te Çerkezköy'e gelir. 19 Ağustos günü Çerkezköy yakınlarında yapılan askeri manevraları izler.
20 Ağustos günü öğleden önce yapılan askeri manevraları da izleyen Atatürk, öğleden sonra trenle Florya'ya geçer.
Atatürk, 22 Ağustos 1937’ye kadar Tekirdağ ile sınırları içerisinde incelemelerde bulunmuştur.
TEKİRDAĞ' DA ÇEKİLMİŞ FOTOĞRAFLARI
Kaynaklar:
1- Mehmet Önder, Atatürk'ün Yurt Gezileri, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Birinci Baskı, 1975
2- Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, Atatürk Araştırma Merkezi, Ankara, 2007
3- Fotoğraflarla Atatürk, Genelkurmay Personel Başkanlığı, Askerî Tarih ve Stratejik Etüt (ATASE) Daire Başkanlığı Yayınları, 2015
4- Erol Mütercimler, Fikrimizin Rehberi, 2008
5- Andrew Mango, Atatürk, 2004
6-https://isteataturk.com/