Atatürk, 15 Ocak 1933 günü uzun bir yurt gezisine çıkar ve Adana’dan sonra, 26 Ocak 1933 günü Gaziantep’e yönelir. Gaziantep Valisi Akif Bey’in başkanlığındaki bir heyet, Atatürk’ü karşılamak üzere, günümüzde Kahramanmaraş iline bağlı olan Narlı İstasyonuna gelir. Heyetle buluşan Atatürk, onlarla birlikte saat 11’e doğru Gaziantep’e girer. Atatürk, karşılayıcıları selamladıktan sonra, otomobiline biner. Yolda, Başkarakol’da arabasından inerek, bir süre halk arasında yürür, tekrar biner, Atatürk Bulvarından Halkevine gelir. Halkevinde çeşitli kuruluşların yöneticileri ile görüşür, bilgi alır.
Akşam, Gaziantepliler, Atatürk onuruna bir yemek verirler. Yemeğin sonunda Gaziantep Milletvekili Kılıç Ali bir konuşma yapar, ve şunları söyler:
-Gazi, bizim Gazimiz, kainat ve insanlığın Ulu Gazisi... Gaziantep’in yüreğinden coşan sesi dinliyor musun? Bu ses, tek ses olarak neden senin büyük yüreğine akıyor? Gaziantep seninle yeniden kuruldu, çünkü sana inandı, sana bağlandı. Sana inanan, sana bağlanan kendi varlığına inanır, Hakka inanır, sonsuzluğa bağlanır. Sen herşeyin Gazisisin. Büyük Türk’ün bizzat kendisinin özüsün. Kütük adın Gazi Mustafa Kemal’dir. Fakat döğüş adın, tarih adın, asıl adın Türkiye’dir.
Atatürk geceyi Vali Konağında geçirir.
Ertesi gün, 27 Ocak 1933 Cuma, Ramazan Bayramının birinci günü, Atatürk üzerinde lacivert bir elbise, gri kravat, siyah iskarpinler ile Valilikte yapılan bayramlaşma törenine katılır. Buradan, üstü açık bir arabayla Belediye’ye gelir. Belediye Meclisi Salonunda toplanan Gazianteplilerle, şehrin sorunlarını görüşür, ihtiyaçlarını sorar. Gaziantep’te bir lise açılması isteniyordu. Atatürk, Başbakan İsmet (İnönü) Bey'e bir tel gönderir. Gaziantep’teki Ortaokulun lise haline getirilmesini, bu işin bir iki gün içinde sonuçlandırılmasını ister. Öyle ki, üç gün sonra, 1 Şubat 1933 te Gaziantep Lisesi açılır.
Bu arada Belediyede bir de tören yapılır. Şehir Meclisi Atatürk’e "Hemşehrilik Belgesi" verilmesini kararlaştırır. Atatürk, Gaziantep Nüfus Kütüğüne (Bey Mahallesi, hane: 4 cilt: 86. Sayfa: 56. Zübeyde’den doğma, Ali Rıza oğlu, 1881 Selanik doğumlu Gazi Mustafa Kemal) olarak geçer. Hemşehrilik Belgesi, Gaziantep Belediye Başkanı Hamdi (Kutlar) Bey'in bir konuşmasıyla Atatürk’e verilir. Atatürk teşekkür ederek şunları söyler:
-Gaziantep güzel şehir, Gaziantepliler vatansever, cesur ve çok çalışkandır. Bu şehir her hizmete layıktır. Gereken her yardım yapılacaktır.
Belediye’den sonra Garnizon Komutanlığına gider, subay ve erlerin bayramlarını kutlar.
Öğleden sonra Narlı’ya geçen Atatürk, buradan trenle Adana’ya hareket eder.
Atatürk, Gaziantep’in Kurtuluş Günü Yıldönümleri olan 25 Aralık’ta sık sık Gazianteplileri kutluyordu. 25 Aralık 1936 da, Gaziantep’in 15. Kurtuluş Yıldönümü günü şu telgrafı gönderir:
-Türküm diyen her şehir, her kasaba ve en küçük Türk köyü, Gazianteplileri kahramanlık örneği olarak alabilir.
Bu telgraftan bir yıl sonra, 25 Aralık 1937 de, Gaziantep’in 16. Kurtuluş Yıldönümü dolayısı ile Ankara Halkevi’nde düzenlenen toplantıya katılır, Gazianteplilere de bir telgraf çeker ve şunları yazar:
-Eğer bir gün millet, vatan ve Cumhuriyetin yüksek çıkarları gerekirse, o çevre kahramanlarının geçmişte olduğundan daha yüksek kahramanlıklar göstermeye hazır olduklarına şüphem olmadığı bilinmelidir.
GAZİANTEP' TE ÇEKİLMİŞ FOTOĞRAFLARI
Kaynaklar:
1- Mehmet Önder, Atatürk'ün Yurt Gezileri, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Birinci Baskı, 1975
2- Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, Atatürk Araştırma Merkezi, Ankara, 2007
3- Fotoğraflarla Atatürk, Genelkurmay Personel Başkanlığı, Askerî Tarih ve Stratejik Etüt (ATASE) Daire Başkanlığı Yayınları, 2015
4- Erol Mütercimler, Fikrimizin Rehberi, 2008
5- Andrew Mango, Atatürk, 2004