Atatürk, Antalya’ya gidiş ve dönüşleri sırasında iki defa Burdur’a uğramıştır.
Atatürk, konuğu olan eski Afgan Kralı Emanullah Han’la 25 Şubat 1930 günü Ankara’da görüştükten sonra, 26 Şubat 1930 akşamı İzmir’e gitmiş ve 5 Mart 1930 gününe kadar İzmir’de kalmıştı. İzmir’de bulunduğu günlerde, Antalya’lılar davet üstüne davet yapıyorlar, birkaç gün aralarında bulunmasını ısrarla istiyorlardı. Atatürk daha önce de kendisini ziyaret eden Antalya, Isparta, Burdur heyetlerine, şehirlerine geleceğine dair söz vermişti. İşte bu sözünü yerine getirmek üzere Atatürk, İzmir’den Isparta-Burdur yoluyla Antalya’ya gitmeğe karar verir. 5 Mart 1930 günü İzmir’den yola çıkar. Geceyi yolda geçirdikten sonra, 6 Mart 1930 günü Denizli’ye ulaşır ve orada 1 saat kalır. Buradan Isparta yoluyla Burdur'a gelir. Yanında Prof. Afet İnan, İçişleri Bakanı Şükrü (Kaya), Ordu Müfettişi Fahrettin (Altay) da vardır.
6 Mart 1930 günü öğleden sonra, Burdur Valisi Hazım Bey başkanlığındaki Burdur heyeti, Atatürk’ü Baladız’da karşılar. Şehrin girişindeki Çatalpınar’da ise öğretmen ve öğrenciler, kalabalık bir halk topluluğu beklemektedir. Atatürk’e geceyi Burdur’da geçirmesi için ısrar ettikleri halde Atatürk, Antalya’da beklendiğini, dönüşte tekrar Burdur’a geleceğini söyler ve Antalya'ya doğru yoluna devam eder.
Atatürk,12 Mart 1930 günü Antalya’dan dönüşü sırasında saat 12:15’te Burdur’a gelir. O gün yemekten sonra Burdur’da Valiliği ve Belediye’yi ziyaret eder. O gün Burdur’da isteklerin başında demiryolu ağına bağlanma isteği gelmektedir.
Atatürk aynı gün öğleden sonra otomobillerle Afyon’a doğru hareket eder ve 13 Mart 1930 günü Ankara’ya döner.
BURDUR' DA ÇEKİLMİŞ FOTOĞRAFLARI
Kaynaklar:
1- Mehmet Önder, Atatürk'ün Yurt Gezileri, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Birinci Baskı, 1975
2- Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, Atatürk Araştırma Merkezi, Ankara, 2007
3- Fotoğraflarla Atatürk, Genelkurmay Personel Başkanlığı, Askerî Tarih ve Stratejik Etüt (ATASE) Daire Başkanlığı Yayınları, 2015
4- Erol Mütercimler, Fikrimizin Rehberi, 2008
5- Andrew Mango, Atatürk, 2004
6- Salih Karaoğlu, Kurtuluş Savaşı Destanı, 2010